Introductie Red Point Climbing

“The mystique of rock climbing is climbing; you get to the top of a rock glad it’s over but really wish it would go on forever. The justification of climbing is climbing, like the justification of poetry is writing; you don’t conquer anything except things in yourself…. There is no possible reason for climbing except the climbing itself; it is a self-communication.” —Mihaly Csikszentmihalyi⠀

Redpoint Climbing is geboren uit mijn passie voor klimmen, met als doel die passie over te brengen op zowel beginnende als ervaren klimmers. De mogelijkheden binnen de klimsport zijn nagenoeg eindeloos, en met de introductie van sportklimmen op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 heeft de populariteit van de sport een forse vlucht genomen. De ene na de andere boulderhal opent zijn deuren in Nederland, en steeds meer mensen ontdekken hoe leuk klimmen is. 

Aan de oppervlakte lijken sportklimmen en boulderen leuke vervangers van de sportschool te zijn. Beginnen is laagdrempelig, je kunt je simpelweg gezellig een avond met je vrienden vermaken in de boulderhal. Er is ongedwongen competitie over het toppen van boulders of routes, en aan het einde van de avond drink je lekker een biertje voor je naar huis gaat. 

Als je eenmaal aan het klimmen je hart hebt verloren zijn er talloze manieren om je passie te uiten. De logische eerste stap is zelf buiten gaan klimmen. Op de rots kom je pas echt jezelf tegen, worstelend om de juiste methode te vinden om je boulder of route te klimmen.  Wellicht vind je een route of boulder die in eerste instantie ver boven je niveau lijkt, maar die toch door je hoofd blijft spoken. Een route die het waard is om steeds weer voor terug te komen, ondanks dat je progressie erin minimaal lijkt. Het bijzondere gevoel van overwinning als je 'm dan toch uiteindelijk kan klimmen...

Maar buiten klimmen is meer dan dat. Het is ook ongedwongen genieten van een stokbroodje met brie in een door de herfst gekleurd bos. Het is ook eindeloos ouwehoeren onder de sterrenhemel bij een kampvuur, en een pruttelend koffiepotje in het dauwige gras de volgende ochtend. Het is ook achtergelaten afval meenemen uit het bos, elkaar supporten, elkaars grepen poetsen; kortom, ervoor zorgen dat iedereen een mooie klimervaring heeft buiten. 

Uit deze liefde voor klimmen is Redpoint Climbing voortgekomen. Ons doel is een steentje bijdragen aan een verantwoorde ontwikkeling van de klimsport, door beginnende en ervaren klimmers bewust te maken van zowel het plezier als van de verantwoordelijkheid die hoort bij buiten in de natuur klimmen. Voel je je geroepen door het buiten klimmen, ga dan een keer met ons mee!
Reacties